V Snine odštartovali 5. ročník rómskeho festivalu Ternipen 2005

12.08.2005 Snina

Snina 12. augusta (TASR) - Predstaviť rómsku kultúru vo všetkých jej podobách je cieľom 5. ročníka rómskeho festivalu s názvom Ternipen 2005, ktorý sa dnes z...
Snina 12. augusta (TASR) - Predstaviť rómsku kultúru vo všetkých jej podobách je cieľom 5. ročníka rómskeho festivalu s názvom Ternipen 2005, ktorý sa dnes začal v Snine.

Počas víkendu si návštevníci najväčšieho rómskeho festivalu pozrú vystúpenia asi 450 účinkujúcich z celého Slovenska, zúčastniť sa môžu aj na prednáškach či výstavách. Zároveň ochutnajú špeciality rómskej kuchyne - marikle, goju, pašvare. \"Dnešné popoludnie patrí prednáškam Tradície a zvyky Rómov a Filozofickým základom rómskej mágie, \" uviedla pre TASR šéfka občianskeho združenia (OZ) Ternipen Jarmila Kotlárová. Dodala, že súčasťou dnešného programu bude vystúpenie tanečnice orientálneho tanca.
Sobotňajší program otvorí sprievod mestom. Vo večerných hodinách sprístupnia verejnosti výstavy Svet Rómov a Anjeli. Prvá z nich je z dielne českého historika a fotografa Jaroslava Balvína, druhú predstavujú práce detí z Jarovníc.
Festival vyvrcholí tradičným galavečerom, počas ktorého sa predstavia nielen viaceré domáce rómske talenty, ale aj účinkujúci zo Šamorína, Žitného ostrova, Detvy a pod.
Organizátorom podujatia je stakčínske OZ Ternipen a Mestský úrad v Snine. Finančne naň prispelo Ministerstvo kultúry SR.
 

Vyberte región